Koningsspelen 2019

Op vrijdag 12 april 2019 werden reeds de Koningsspelen gehouden.

Beetje vroeg als de Koning pas op 27 april echt jarig is, maar het kon dit jaar blijkbaar niet anders. Basisschool Het Baken had al lang geleden contact opgenomen met de Tafeltennisvereniging TOGB met het verzoek of men weer met de schooljeugd mocht komen sporten. Natuurlijk mocht dat, altijd leuk die enthousiaste jonge gasten! Groep 4 kwam buiten voor het Jeu de Boules, groep 5 mocht binnen proeven aan het Tafeltennis.

Het Baken Jeu de Boules
Het Baken kwam met 3 klassen van ieder circa 30 man. In 45 minuten werd er door zo’n klas kennis gemaakt met het Jeu de Boules. Dat Jeu de Boules niet alleen een spelletje is voor de oudjes blijkt ieder jaar weer. Na een korte uitleg van begrippen en spelregels mocht de jeugd zelf een wedstrijdje spelen. Onder leiding van een TOGB-vrijwilliger werd dan 2 tegen 2 om de punten gestreden: butje uitwerpen, een boule gooien, kijken wie er ligt, een boule wegkaatsen, meten, etc. En tenslotte . . . wie heeft er dit spelletje gescoord? Het gejuich was dan niet van de lucht. Blije gezichten en natuurlijk ook sombere gezichten. Dat hoort erbij! Gezamenlijk (met controle of dat wel goed gaat) werd daarna de stand bijgewerkt. De jeugd is altijd heel fanatiek en enthousiast en . . . . de TOGB-begeleiders ook. Dat houden we erin! De jeugd bedankte na afloop de TOGB-begeleiders met een zelf beschilderd kopje, mok dan wel bakje: “Bedankt!”, “Love”, “Bedn”, “B!” waren enkele van de opschriften. Jongens ook bedankt!

Het Baken Tafeltennis
Groep 5, een jaartje ouder, vorig jaar deden ze Jeu de Boules, nu Tafeltennis. Ook hier kwamen 3 klassen, nu met ieder een kleine 20 man. Met 45 minuten tijd om een balletje te slaan. Er werden een aantal oefeningen met bal en bat gedaan al dan niet op de tafel. Vervolgens een korte demo, een wedstrijdje en natuurlijk “Rond de tafel”. Het ging er gezellig aan toe en dat is het belangrijkste. De TOGB-begeleiders zagen ook een paar talentjes, maar zoals bij iedere sport “Plezier, daar gaat ’t om”. Na afloop bedankte de jeugd de TOGB-begeleiders. De jeugd kreeg een diploma mee met een uitnodiging om een paar keer een training bij te wonen.

We zien elkaar volgend jaar weer!

Johan Willem Friso-school
Bij de Koningsspelen is al jaren het Baken-groep 4 vaste klant voor het Jeu de Boules. Nu kwam ook het verzoek binnen van de Johan Willem Friso-school-dependance “Het Hoge Land”. Dit is de basisschool achter de Schietvereniging. Betrof een mix van groep 6, 7 en 8, verdeeld over 2 keer 30 man, die ieder een uur zouden spelen Na even dubben, onze JdB-banen waren al bezet door Het Baken, werd een oplossing gevonden: we doen het op het grasveld naast de Schietvereniging. Op de ouderwetse manier zou met touw een 7-tal banen uitgezet worden. In de gaten zou worden gehouden of het gras van te voren was gemaaid, zo “Nee” dan zou onze “tuinman” Piet Vijverberg dat nog even doen. Een paar dagen van te voren kwam het bericht dat het 2 keer 20 man zou worden, 5 banen zouden volstaan Op vrijdag 12 april 2019 werden ’s morgens om 7.30 uur de banen aangelegd en om 9.00 uur kon gestart worden. Na een centrale uitleg werd begonnen aan een wedstrijd 2 tegen 2 onder leiding van een TOGB-vrijwilliger. Onze TOGB-experts vonden dat het wel wat verschilde van het JdB op de normale banen, het leek op gras wat moeilijker. Daar had de jeugd dus geen last van, het was hun eerste keer Jeu de Boulen. Ook hier zie je dat de jeugd getrokken wordt door het spelletje. Ieder doet mee, ieder kijkt of het wel volgens de regels gespeeld wordt, ieder wil winnen en houdt angstvallig de stand in de gaten. Na afloop werden de TOGB-begeleiders door de jeugd bedankt met een (bon voor) ijsje bij “Zoet!”. Dat wordt zeker genuttigd. Alle touw, spijkers, pinnen e.d. werden weer opgeborgen voor een volgende keer.

Namens de Jeu de Boules-commissie en Tafeltennis-commissie
Aad Wijsman