Mededelingen van het bestuur

Barbonnen Na overleg met de barcommissie heeft het bestuur besloten om de maximale periode voor het openstaan van barbonnen terug te draaien van 45 dagen naar 30 dagen.

Staat je barbon langer dan 30 dagen open, dan is een nieuwe bestelling plaatsen alleen mogelijk als het openstaande bedrag eerste voldaan wordt.
Dat kan contant, maar vanwege de veiligheid heeft pinnen de voorkeur. Deze wijziging gaat in per 1 december a.s. In verband met de financiƫle opmaak aan het einde van het jaar is er bovendien het vriendelijke, maar dringende verzoek om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen en je barbonnen van 2018 die nog openstaan voor 31 december te voldoen.

AED-apparaat
Naar aanleiding van de hartproblemen bij Dino rezen er vragen bij onze leden. Heel goed, want dat betekent dat men er mee bezig is.
Heeft de vereniging een AED-apparaat? Ja, dat hebben we. Bij de voordeur en naast de deur van de bestuurskamer zijn de groene stickers aangebracht, die naar het apparaat verwijzen. Het AED-apparaat hangt naast de EHBO koffer in de bestuurskamer. In geval van een ongelukje of ergere situatie is de bestuurskamer voor iedereen open om koffer of apparaat te gebruiken.
Werkt het apparaat nog wel?
Ja, we hebben een servicecontract waarbij de batterijen en de bijbehorende pads tijdig vervangen worden. Een knipperend groen lampje op het apparaat geeft aan dat het gebruiksklaar is. Zodra ik de bestuurskamer inloop, kijk ik daar altijd even naar en dat zullen anderen ook regelmatig doen.
Zijn er dan mensen die weten hoe zo’n apparaat werkt?
Ja, die zijn er. We hebben in het verleden met een groepje barmedewerkers/leden een cursus gedaan. Bovendien zijn er tegenwoordig een behoorlijk aantal mensen die een BHV (bedrijfshulpverlener) cursus hebben gedaan.
En als er niemand aanwezig is die een cursus heeft gedaan?
Iedereen kan een AED-apparaat bedienen; een cursus is geen garantie voor effectief optreden. In geval van nood staan er vaak mensen op die de rust kunnen bewaren en daadkrachtig zijn. Bij een plotselinge hartstilstand reageert iemand niet op prikkels (schudt aan de schouders en praat tegen de persoon om dat te constateren), ademt niet normaal en vertoont geen levenstekenen. In zo’n situatie is het belangrijk om orders uit te delen: blijf indien mogelijk bij de persoon en schakel omstanders in om direct 112 te bellen. Probeer rustig aan de telefoon te melden dat er sprake is van een mogelijke hartstilstand en geef duidelijk aan waar je je bevindt (tafeltennisgebouw den Opper, Het Hoge Land 7 in Berkel en Rodenrijs). Laat iemand het AED-apparaat uit de bestuurskamer halen. Het AED-apparaat stuurt je na inschakeling middels ledlampjes en gesproken tekst door het proces van stappen die je moet nemen. Betrek er, indien aanwezig, een tweede persoon bij om je te helpen. In combinatie met het AED-apparaat moet gereanimeerd worden. Iedereen heeft weleens gezien hoe je borstcompressies moet doen en hoe het beademen werkt. Natuurlijk is dat eng en doe je het misschien niet helemaal volgens het boekje, maar bedenk dat alles wat je doet het verschil kan maken tussen leven en dood.

Declaraties op tijd indienen
Het einde van het jaar nadert alweer. Ben je vrijwilliger van de club en heb je over 2018 zaken te declareren (diverse uitgaven en/of vergoedingen), lever het declaratieformulier dan volledig ingevuld, inclusief de originele kassabonnen of facturen, zo spoedig mogelijk in bij de penningmeester zodat zij haar administratie over dit lopende jaar kan afhandelen. Bij voorbaat dank.