Eerste ronde NJM 16 september 2018

Op zondag 16 september wordt de eerste ronde van de Nationale Jeugd Meerkampen in Gouda gespeeld.

TOGB wordt vertegenwoordigd door David Leeson, Piotr van Dijk en Rik Baetens. Helaas moest Milan de Witte zich afmelden vanwege ziekte. Iedereen is netjes op tijd en er wordt een goede warming-up gedaan. Klasse.
David is ingedeeld bij de kadetten en moet het opnemen tegen 6 andere jongens. In zijn eerste partij heeft David een makkie, maar daar kan hij niet lang van genieten. In zijn tweede neemt hij het op tegen Daan van Weeren van Scylla en die speelt in de 2de klasse. Toch krijgt David niet echt een voet aan de grond en verliest in drie games. Gelukkig weet hij zich te herpakken in zijn derde partij tegen een 4de klasse speler en komt hij op twee winst partijen.
Daarna staat Nicolas Petit Dit De La Roche van Scylla tegenover David en daarin krijgt David weer tegenstand. Na twee games staat het 1-1 en schakelt Nicolas in een hogere versnelling. Uiteindelijk wint hij net in vier games. In zijn vijfde wedstrijd tegen Stephan Hoogeveen van de Treffers gooit David er met de pet naar. Zijn voetenwerk is niet goed en hij maakt zijn slagen niet helemaal af. Na de eerste game neemt de coach even extra tijd en dat werpt deels vruchten af. In zijn laatste partij zet hij alles weer recht en speelt Bjarne van den Haselkamp helemaal van de tafel. David wordt uiteindelijk vijfde in zijn poule en gaat helaas niet door naar de tweede ronde op 7 oktober.
Piotr speelt bij de junioren en zit in een sterke poule. In zijn eerste partij komt hij niet in zijn spel en maakt te veel fouten. In zijn tweede partij tegen de uiteindelijke winnaar Victor Petit Dit De La Roche vindt Piotr zijn draai en laat hij Victor flink zweten. Zeker zijn backhand opening loopt lekker en hij verliest in drie spannende games. Tegen Jelle van Popta van Taverzo doet Piotr zijn best, maar tegen een speler van Landelijk B komt hij toch te kort. Toch is de coach tevreden over zijn inzet. Ook de vierde partij tegen oude bekende Colin Chen gaat verloren, maar dat is wel in vier games waarin Piotr zijn kansen heeft gekregen. De vijfde partij is een formaliteit en levert Piotr zijn eerste (dikke) winstpunt op. Het levert hem een vijfde plek op.
In poule twee bij de junioren speelt Rik en in zijn eerste wedstrijd speelt hij tegen Jeroen Barendse van Taverzo. Daar speelt Rik niet graag tegen, maar in de eerste game speelt hij Jeroen van de tafel met mooie openingen. Helaas loopt de opening niet meer in de 2de game en helpt een foute service (de enige van de dag) ook niet. Toch blijft Rik de bovenliggende partij en wint in vier games.
Zijn tweede wedstrijd tegen Ingo van Oldenborgh is een formaliteit en ook Niels de Klerk van Rijnsoever heeft helemaal niets in te brengen. Leon Buyks van Play Fair weet Rik nog een game te ontfutselen, want Rik denkt dat hij korte noppen heeft maar het zijn lange. De partij wordt gewonnen met 6, 6 en 3 punten voor de tegenstander. Alles komt samen in de laatste partij als Rik tegen de nummer een moet, Marc Verbiest van Scylla. Marc speelt Landelijk C en de jongens kennen elkaar goed. Rik komt met 8-0 achter in de eerste game, maar weet die toch met 13-11 binnen te halen. Een prima prestatie. In de tweede en derde komt Rik tot 5 punten voor, maar weet ze toch niet te winnen. In de vierde game wordt het 5-5 en krijgt Rik het op zijn heupen. Zijn opening loopt weer en het wordt 2-2. In de beslissende vijfde game komt Rik 5-1 voor en na de time-out van Marc heeft hij daarna twee netballen. Dat is té veel voor Marc en met 11-5 wint Rik de partij en wordt eerste in de poule. Klasse en een ticket voor 7 oktober bij DOCOS in Leiden.

Hans Baetens