ZHK 2018 (erg succesvol)

Het is zaterdag 13 januari en de Zuid-Hollandse jeugd kampioenschappen (ZHK) staan op het programma.

Gelukkig is er dit jaar geen code oranje afgegeven voor glad weer, zoals afgelopen jaar. Als Rik (Baetens) wakker is ontbijten we en zijn om 8.30 uur in De Lier bij de sporthal de Vreeloo. We helpen de organisatie nog even met het aanbrengen van de tafelnummers, want we zijn als eerste in de zaal. Niet veel later komen alle andere TOGB’ers en dat zijn dit jaar: Tom, Dennis, Bram, Jari, Chris, Milan, Björn, Elly en Ivar. Heel team 3 dus en een deelnemer minder dan vorig jaar. Iedereen vindt een plekje om in te spelen en dat is eenvoudiger dan vorig jaar. Er zijn dit jaar nét meer dan 200 tafeltennissers en dat zijn er ruim 30 minder dan vorig jaar. Er blijken aardig wat kinderen ziek te zijn, maar helaas doen er steeds minder kinderen aan tafeltennis. Gelukkig merken we dat niet bij onze club. Volgens de planning wordt er keurig om 9.30 uur gestart en zijn ook de coaches er klaar voor. Dank Philip, Aad en Jan!

Er wordt in twee hallen gespeeld en in de kleinste spelen de pupillen en een deel van de kadetten. In de grote hal spelen de anderen (o.a. junioren, welpen). In de ochtend wordt er in poule verband gespeeld en is het de bedoeling dat er vier spelers per poule zijn. Door de vele afzeggingen is dat niet altijd het geval, maar dat mag de pret niet drukken. Na maximaal drie potjes wordt de balans opgemaakt. De nummers een en twee gaan naar de hoofdronde en de nummers drie en vier naar de troostronde. De balans valt precies voor de helft van de TOGB’ers positief uit, want Tom, Elly, Milan, Bram en Rik plaatsen zich allemaal voor de hoofdronde die in de middag wordt gespeeld. Jari, Dennis, Chris, Björn en Ivar nemen deel aan de troostronde. In de hoofdronde wordt er voor plaats 1 tot en met 16 gespeeld en in de troostronde van 17 tot 32.

Bij de meisjes moet Elly het in de halve finale opnemen tegen Danielle van der Raaf (ex TOGB) en dat wordt een spannende vijf setter. Die weet ze knap te winnen met een geweldige opening op het beslissende moment. In de finale is het een makkie tegen Evi van VVV en zo wint ze terecht de eerste prijs. Klasse ! Maar er zijn meer spelers die in de prijzen vallen. Bij de kadetten B verliest Rik nét de finale van Dirk Imanse (na een matchpoint in de vierde game) en wordt Milan keurig derde. Detail: Milan had nét verloren van Dirk in de halve finale. Tom haalt een hele mooie derde plaats binnen bij de junioren. In de troostronde verkoopt Jari zijn huid duur bij de kadetten B: na twee mooie winst partijen, moet hij in het stof bijten tegen Maikel Saritas van Taverzo. Dennis doet het in de poule kadetten A/junioren C nét iets beter en weet de finale te winnen tegen Benjamin Slijper in drie spannende games (11-7, 12-10 en 15-13).

Er wordt vandaag niet alleen enkel gespeeld, maar rond het middag uur is er ook gelegenheid om dubbel te spelen. Ivar speelt met Tom en van de drie partijtjes winnen ze er een tegen Jarmo en Mark. Milan en Bram mogen twee keer aan de bak en weten er van de twee ook een te winnen. De prijsuitreiking vindt rond zes uur plaats, maar het is de moeite waard van het wachten. Natuurlijk is het altijd fijn om een prijs te winnen, maar het is helemaal feest als er ook mensen zijn die voor je klappen. Als eerste worden 10 clubs naar voren gehaald die over het afgelopen jaar veel deelnemers hebben geleverd aan diverse toernooien. Tom krijgt een cheque overhandigd van 200 Euro. Dit keer een vierde plaats, na een eerste plaats vorig jaar. Laat het een uitdaging worden voor 2018 om de eerste prijs weer terug naar Berkel te halen. Mee doen aan een toernooi is hartstikke leuk en je wordt er alleen maar beter van. Dan worden meer dan 50 bekers uitgereikt. Al met al weer een fijne, succesvolle tafeltennisdag en om kwart voor acht zijn we weer thuis. Genoeg verhalen om te vertellen.

Hans Baetens